Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Openingsuren Cursusdienst

Woensdag (2/3)18:00—19:00: Iedereen

Buitenland

Op Erasmus+ in 3e bac

Dag beste 2e baccers! Interesse om op Erasmus+ te gaan volgend academiejaar? Is het toch niet helemaal duidelijk wat er moet gebeuren? Hier even alle handige tips and tricks: Wanneer jullie beslissen om op Erasmus+ te gaan, zullen jullie in het 1e semester van het 3e jaar jullie vakken afleggen in een Europese stad naar keuze. De buitenlandse vakkenpakketten werden reeds opgesteld zodat jullie niks moeten inhalen bij jullie terugkeer naar België. Jullie belangrijkste opdracht op dit moment is de keuze van jullie major richting, en afhankelijk daarvan jullie bestemming! In de week van 12-11-2018 zal er een verkorte presentatie gegeven worden door de studie traject begeleider om de majorrichtingen te verduidelijken. Aansluitend zullen de finale bestemmingen en vakkenpakketten bekend gemaakt worden. Major gekozen? Ga naar www.biw.kuleuven.be/internationalisering/pakketten.aspx om de mogelijke bestemmingen te bekijken. 

Vervolgens zullen jullie een intentie-aanvraag moeten indienen met daarin de studierichting die jullie willen volgen en een top 3 van de steden naar voorkeur, en een motivatiebrief schrijven (infosessie hierover is op donderdag 15-11-2018).  Het indienen zelf moet gebeuren in de eerste helft van februari 2019. Vanaf dan worden jullie op de hoogte gehouden van alle stappen die jullie verder moeten ondernemen.

Het financieel plaatje van een Erasmus+ uitwisseling is heel sterk afhankelijk van de bestemming die jullie kiezen. Zo is Noorwegen een heel duur land, terwijl Portugal en Praag dan weer heel goedkoop zijn. De beurs die jullie zullen krijgen is ongeveer 300 euro per maand. De exacte prijs is afhankelijk van de bestemming.

Naast al deze info over wat jullie juist moeten doen, zou ik toch graag even mijn persoonlijke ervaring met jullie delen. Ik heb als major katalytische gekozen en ben naar Praag op Erasmus+ geweest. Op Erasmus+ gaan is echt een unieke kans om nieuwe mensen, steden en culturen te leren kennen. Je komt in contact met vele verschillende culturen, je leert zelfstandig te zijn en maakt nieuwe vrienden. Ik kan zeggen dat ik de feestjes, weekendtripjes( waardoor ik zo goed als heel Tsjechië heb gezien), pré-parties, kooksessies, kaartsessies, vriendschappen nooit zal vergeten. Je beleeft daar echt een fantastische tijd en de 5 maanden vliegen echt voorbij! Andere persoonlijke ervaringen zijn ook te vinden op de site. 

Ik kan jullie dus alleen maar heel hard aanraden om op Erasmus+ te gaan! Twijfelen jullie nog of hebben jullie nog vragen? Stuur mij een mailtje of spreek mij eens aan in de Baarr!  

Hanne  (internationaal.verantwoordelijke@lbk.be)

 

Internationale mogelijkheden in de master

Dag 3e baccer of masterstudent! 

Kunnen jullie maar niet genoeg krijgen van het buitenland na jullie Erasmus ervaring? Of zijn jullie een beetje jaloers op alle leuke Erasmus+ verhalen? Geen paniek, jullie hebben nog een kans om naar het buitenland te gaan. 

Allereerst is het mogelijk om het onderzoeksdeel van de masterproef in het buitenland af te leggen. Dit wordt geregeld in februari van de 1e masterfase. Vertrekken doen jullie meestal in augustus, en eind oktober worden jullie weer in België verwacht. Ook een buitenlandse stage (als keuzevak) behoort tot de mogelijkheden. De deadline voor het stageformulier is 1 mei 2018! Voor deze stage krijgen jullie 4 of 6 studiepunten, afhankelijk van de duur. Deze stage kan afgelegd worden in de grote vakantie na de 3e bachelor of 1e master.

Een andere mogelijkheid zijn de “eigen initiatieven”, waarbij jullie zoals op Erasmus een  semester lang vakken volgen in een ander land. Hiervoor is het wel de bedoeling dat jullie een eigen vakkenpakket opstellen, equivalent aan hetgeen jullie in België zouden volgen. Hiervoor kunnen jullie ook steunen op reeds bestaande overeenkomsten zoals bijvoorbeeld Brazilië, Israël, Australië,China en Japan. Alle mogelijke bestemmingen kunnen gevonden worden op www.biw.kuleuven.be/internationalisering/index.aspx. De voorbereiding hiervan vindt plaats in de 3e bachelorfase op het einde van het 1e , en in het begin van het 2e semester.

Naast bovenstaande mogelijkheden, bestaan er ook buitenlandse uitwisselingen voor specifieke opleidingen. Zo zullen de studenten die Production Forestry, Hortologie en Aquacultuur volgen het 2e semester van de 1e masterfase in het buitenland afleggen. Hun vakkenpakket ligt dan al vast. Ook een field course van 3 weken in Kenia is mogelijk bij ‘integrated project tropical production systems’. Ook na het afstuderen zijn er nog vele mogelijkheden. 

Voor al deze buitenlandse mogelijkheden bestaan er heel veel verschillende beurzen. Daarom is het aangeraden een mailtje te sturen naar Matt Tips (matt.tips@kuleuven.be) om raad te vragen i.v.m het indienen van een beursaanvraag.

Vergeet niet: een buitenlandse ervaring is een uitgelezen kans om nieuwe culturen te leren kennen en om jullie blik te verruimen. Het is een nooit te vergeten ervaring die ook mogelijkheden kan bieden in jullie verdere carrière.

Ik kan jullie dus alleen maar heel hard aanraden om op Erasmus te gaan! Twijfelen jullie nog of hebben jullie nog vragen? Stuur mij een mailtje of spreek mij eens aan in de Baarr!

Hanne  (internationaal.verantwoordelijke@lbk.be)

 

Naar het buitenland met BEST

BEST Leuven is de Leuvense afdeling van een grote internationale studentenvereniging genaamd BEST, die bestaat uit ingenieursstudenten van over heel Europa. In het totaal bestaat BEST uit zo’n 3500 leden, waarvan we in Leuven met een kleine 40 tal zijn. Wat doen wij nu juist voor jullie?

De Seasonal Courses -je raad het al- zijn internationale cursussen die je kan volgen, en elk seizoen zijn er nieuwe in de aanbieding, met elks hun eigen onderwerp. In de zomer gaan de meest populaire door; de Summer Courses. Een Summer Course kan je zien als een mini Erasmusje van twee weken, waar je onderhouden wordt door een lokale BEST groep; zij zorgen voor je eten en je slaapplek, dus jij moet enkel het vliegtuig opstappen! Je arriveert samen met een 20 tal studenten die net zoals jij geen ziel kent, maar aan het einde van de twee intensieve weken zijn jullie vrienden voor het leven, en heb jij een lijst aan gratis accommodatie over heel Europa. Samen gaan jullie lessen volgen van lokale professors, activiteiten beleven die je nooit wil vergeten, een waaier aan nieuwe dingen leren over Europa en hoe studenten leven in andere landen, maar vooral enorm veel plezier maken.

Nu het belangrijkste gedeelte; wat kost zo’n Course? Omdat BEST non profit organisatie is, en we kunnen rekenen op sponsors, kost die twee weken jou maximaal 45 euro! Da’s letterlijk goedkoper dan in België te blijven! Je vlucht betaal je wel zelf, maar met de hulp van low-cost maatschappijen beleef je één van de goedkoopste en meest memorabele reizen van je leven!

En het wordt nog beter! Zit je in je master en ligt jouw course in lijn met je studiegebied? Vraag dan op voorhand aan de faculteit of je studiepunten kan krijgen voor jouw Course. Zo maak je kans op 2 of 3 studiepunten!

Voor meer informatie over onze organisatie, check onze website www.bestleuven.eu. Om geen enkel event te missen like je best onze facebook pagina  https://www.facebook.com/bestleuven.

 

 

Naar het buitenland met IAAS

Met IAAS, International Association of Students in Agricultural and Related Sciences, kan je een stage volgen in het buitenland. Dit gebeurt via het exchange program (ExPro). Elke student bio-ingenieur kan hiermee naar het buitenland. De inhoud van de stage is zeer uiteenlopend. Je kan kiezen om mee te werken op een boerderij of in een bedrijf of aan de universiteit. Je kan bijvoorbeeld in een boerderij meehelpen bij het verzorgen van het vee of werken aan de universiteit in verband met plantveredeling. Er is een brede keuze aan landen en elk land bied andere stages aan. Je kan naar Europa (Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Duitsland, Spanje,…), Zuid-Amerika (Mexico), Azië (Indonesië) of Afrika (Togo, Nigeria).

Landbouw in andere landen kan zeer verschillend zijn van hier en ExPro biedt je de mogelijkheid om dit te ontdekken. ExPro zal je helpen bij de zoektocht naar de juiste stage in het juiste land. De stages worden niet betaald maar je krijgt kost en inwoon. ExPro kost 100 euro waarvan je 25 euro terugkrijgt als je een evaluatie terugstuurt na afloop van de stage. 

In de masters is er een mogelijkheid om het keuzevak stage van 4 of 6 weken op te nemen. Deze stage kan je hier in België uitvoeren maar ook in het buitenland met ExPro. IAAS kan je helpen bij het vinden van een goede stageplaats in het buitenland. Deze stage moet voldoen aan de voorwaarden die te vinden zijn in de beschrijving van het vak. In dit geval moet je geen 100 euro betalen.

Appliceren kan je op de website: 
www.iaasworld.org

Je maakt een account en je vult een applicatie in. Hier leg je uit waar je naar toe wil en wat je wil doen, wij zoeken dan voor jou de meest passende stage. Hier is geen deadline voor, maar hoe vroeger hoe beter! Als je hier hulp bij nodig hebt of nog vragen hebt kan je ons steeds contacteren:

Iaasexprobelgium@gmail.com