Onderwijs

Wat is LBK Onderwijs?

Naast de cursusdienst, TD’s, sportieve en culturele activiteiten heeft LBK ook een werkgroep onderwijs. Met onze werkgroep vertegenwoordigen wij jullie, de bio-ingenieursstudenten, in verschillende raden aan de faculteit. Zo geven we de studenten een stem bij beslissingen over inhoudelijke veranderingen aan de opleiding of kaarten we problemen bij bijvoorbeeld stages of masterproeven aan. Op het niveau van KU Leuven vertegenwoordigen wij jullie in de Studentenraad (Stura). We houden ervan om constructief met de faculteit en met andere studenten mee te denken voor beter onderwijs in werkgroepen of kleine fora.

Dit alles kunnen we niet goed doen zonder te weten wat er leeft bij alle BIW-studenten! Je kan altijd iemand van de werkgroep onderwijs aanspreken, maar iedereen is ook zeker welkom op onze Open OnderwijsVergadering (OOV), elke maandagavond om 20u30 online zolang corona ons tegenhoudt. Via het Facebookevenement delen we elke week de agenda en zoomlink om samen te vergaderen. . Heb je een ander probleem of een andere opmerking die niet op de agenda staat? Geen probleem! Zak af naar de OOV, want wij luisteren graag en proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

Actuele dossiers

1. Corona

Het Coronavirus is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en ook niet uit de agenda’s van de studentenvertegenwoordigers. Zoals jullie weten heeft Corona een grote invloed op de werking van de universiteit: lessen gebeuren online of met mondmaskers, aula’s moeten ontsmet worden, examenregelingen moeten aangepast worden… De discussiepunten in verband met Corona zijn talrijk, continue evoluerend en onvoorspelbaar. Wat het stiekem extra interessant maakt!

2. Toekomstgericht onderwijs – Mijlpaal

De huidige rector, rector Sels, wil ervoor zorgen dat studenten sneller in een geschikte studierichting terecht komen en “activerend” onderwezen worden. Hiervoor zijn verschillende projecten uitgewerkt, waaronder de introductiedagen en het mijlpaaldossier. Dit dossier zal in gang gezet worden in 2021-2022 en momenteel worden hiervoor de puntjes op de i geplaatst. Kort gezegd zal de eerste fase AKA eerste mijlpaal op maximaal 2 jaar tijd behaald moeten worden. We kunnen hier zeker nog input voor gebruiken!

3. Rectorsverkiezingen

Om de 4 jaar wordt een nieuwe rector verkozen en dit jaar is het weer van dat, spannennnnnd!! De studenten hebben 10% van de stemmen en kunnen zo echt een verschil maken! Zal onze huidige rector, rector Sels, opnieuw verkozen worden? Welke andere rectoren komen er op? Wat zijn hun standpunten? Hoe zal het debat in zijn werk gaan? Allemaal vragen waar we een zo duidelijk mogelijk antwoord op willen!

4. IJkingsproeven

De discussie over ijkingsproeven is ondertussen al bijna even oud als de straat, maar het is een dossier dat constant evolueert. Moeten we de ijkingstoets verplicht maken? Is de bijhorende bonus rechtvaardig? Zijn er genoeg momenten om aan de ijkingstoets deel te nemen? Is hij goed opgesteld en representatief?

5. Peer-Assisted-Learning

Zie de PAL pagina!

Interesse?

Geprikkeld geraakt door onderwijs? Kom dan zeker eens langs op maandagavond om 20u30 in De Molen 00.07 en like onze facebookpagina!

Voor alle vragen staan Elisabeth Vandeurzen en Arne Lammens klaar aan de andere kant van dit mailadres (onderwijs.verantwoordelijke@lbk.be), via de facebookpagina en op elke OOV.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*